A használati lovak takarmányozása
A különböző célra használt lovak takarmányadagjának az életfenntartó szükségleten kívül a munkához szükséges tápanyagot kell tartalmaznia. A munka elsősorban az energiaigényt növeli (a fehérjepótlás emellett automatikus), és az izzadás miatt gondot kell fordítani az ivóvíz és a konyhasó pótlására is. Az igáslovak takarmányozását - gazdasági okokból - elsősorban tömegtakarmányokra kell alapozni, abrakot pedig kiegészítésképpen kell etetni. A fuvarosok is sokszor délben kevés abrakkal dúsított szecskát szoktak abrakos tarisznyából etetni. A munkát többnyire könnyű, közepes, nehéz kategóriákba szokták sorolni, és ehhez adják meg az igényelt tápanyag mennyiségét. Az igásmunka nehézségi foka függ a szállított teher nagyságától, a vontatott jármű minőségétől, a szállítási ,távolságtól, a megállásoktól, valamint a nap folyamán munkában töltött időhosszától. Kézikönyvekben táblázatok mutatják meg joulban vagy mkp-ban a különböző munkakategóriákat. Nem lehet azonban pontos mérésekre alapozva, "tudományosan" kiszámítani a lovak fejadagját, mert ezt nagyon sok esetleges tényező is befolyásolja még, pl. hogy aló párja hogyan dolgozik. Nagyon fontos tehát, hogy a lovak kondícióját állandóan ellenőrizzük. Ehhez megfelelő gyakorlat szükséges, de nem szabad szégyellni azt sem, ha időnként mérlegre állítjuk lovainkat.
|