Fannka lovas honlapja!!!
Fannka lovas honlapja!!!
Egyéb lovas dolgok menüje
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
A Honlapom
 
Számláló
Indulás: 2004-04-14
 
verseny naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Zene
 
A hét animációja!!!
 
Menü
 
Lovas kellékek és szerszámok!
 
a lovak anatómiája és egy kis fizológia :))
 
Ne etessünk, takarmányozzunk
 
a ménesben
 
Tenyésztés, szaporodás
 
Póni Klub
 
Lovas Filmek!
 
A lovassportok
 
Könyvek!
 
Ha már van lovad...
 
egérkövető
 
Szavazás
S
Z
A
V
A
Z
Á
S
Miből kell még több?

 
Hello!
        
                                                                  
Hello!
Remélem tetszik ez az oldal!
Fannka
 
A hízó ló takarmányozása

A hízó ló takarmányozása

A megfelelően táplált használati lovakat általában nem érdemes vágás előtt hizlalni. Sovány lovak feljavítására adott esetben sor kerülhet. Erre a célra elsősorban olcsó gazdasági takarmányokat használunk fel. Egészséges sovány lovakkal napi 1-1,5 kg gyarapodás is elérhető. 1-2 hónapnál tovább nem szoktunk selejt lovat hizlalni.
Az ún. pecsenyecsikó rendkívül nagy élvezeti értékű és egészséges húst termel,
amely Magyarországon nem örvend népszerűségnek. Különböző kategóriái vannak. Választott csikó azonnali vágásra. 8-9 hónapos korban esetleg még szoptatva ad libitum takarmányozott csikó. Van piac, amelyik a melegvérű (280-300 kg), van, amelyik a hidegvérű csikót (300-350 kg) kedveli inkább.
Az intenzíven hizlalt csikók 12 vagy 18 hónapos korban kerülnek vágóra, elsősorban kukoricaszilázsra alapozott hizlalás után. Legeltetésre (ez esetben természetesen abrakkiegészítéssel) az évszaktól függően kerülhet sor.
Szokás a normális csikónevelés folyamán nagyobb áron el nem adható csikók
nehéz súlyra történő hizlalása is. Ezeket 24, illetve 36 hónapos korban értékesítik. Extenzív legelőre alapozott csikóhizlalásról is beszélhetünk, akkor a legeltetve egészségesen nevelt csikók közül a piacra szántakat kb. 2 hónappal az eladás előtt vesszük ki a ménesből, és a lehetőségeinkhez alkalmazkodva hizlaljuk őket.
Noha a lónak a fiatalkori fejlődési erélye rendkívül nagy, amely alkalmassá teszi a hizlalásra, a lovat hazánkban inkább használatra neveljük, az esetleges export- húsáraknak a szerepe pedig a hazai piaci árak kialakításában van.
A lóhús táplálóanyag-összetétele. A lóhús víztartalma általában valamivel nagyobb, mint a többi húsé. Ez főképpen csekély zsírtartalmával függ össze. Emiatt bizonyos húsipari termékek (prád) készítésére kevésbé alkalmas. A ló húsának nagyobb szénhidrát - (főképpen glykogén- ) tartalma okozza édeskés ízét. Ez érthető, hiszen ez az anyag nagy szerepet játszik a ló izomműködésében, energiahordozóként. Ez az íz konyhai készítmények elkészítésében előnyt jelent, viszont hátrányos az eltarthatóság szempontjából. Emellett a lóhús hamarabb válik "éretté". Zsírtartalma kevés, zsírjában azonban nagyon sok a telítetlen zsírsav. Ezt egyes szerzők 60- 70%-ra becsülik. Fehérje-összetételét tekintve különösen a leucin és az izoleucin mennyisége szembetűnő.
Az ásványi anyagok közül viszonylag kevés benne a nátrium, ezért a konyhasómentes diétáknak jó alapanyaga lehet, másrészt feltűnően sok benne - különösen felnőtt lovakban - a vas. Ezért sötétebb színű a lóhús, és ezért is szokták a ló húsát "egészséges" húsnak nevezni.
A vitaminok közül érthetően inkább vízben oldódó vitaminokat tartalmaz a lóhús
és kevesebb zsírban oldódót.
A test összetétele természetesen a kortól függően és a hizlalás folyamán változik.
A ló húsa rendkívül porhanyós, puha. Ez elsősorban az oldható és oldhatatlan kollagénrostok kedvező arányának köszönhető, ami a ló korával nagymértékben változik, ugyanannak a hasított félnek a különböző izmaiban is eltérő. A kollagén- tartalom körülbelül IS hónapos korban éri el a maximumát, utána 24 hónapos korig csökken, majd stabilizálódik. A kétéves ló húsa tehát porhanyósabb, mint a másfél évesé, és természetesen a fiatal állatok húsa a legomlósabb. A lóhús színe felnőttkorban nagy mioglobin tartalma miatt sötétvörös. A fogyasztók nagy hányada ezt a színt keresi, ha lóhúst vásárol. A fiatal, hat hónapos csikó húsa ezzel szemben világos.
A lovak húskitermelési százaléka általában eléri vagy meghaladja a szarvas- marháét, a hústermelési célra hizlalt hidegvérű csikók féltesteinek az élő testtömeghez viszonyított aránya 60% körül van. A hasított félben az izom mennyisége 70% körüli, zsiradéktartalma kevés, 10-14%. Idősebb selejt lovak esetén ennél kevesebb.

 
Megalakultunk!

 

Megalakult a !Lószeretők Klubbja! 

Ha még nem múltál el 16 éves, és szereted a lovakat, esetleg lovagolsz is, vagy csak szeretnél többet megtudni, írj nekem emailt.

Kapsz egy egyszerű tesztet, amelyben felmérem tudásod és már is tag lettél. Ez egy levelezős klubb, de persze lesznek találkozók is.

Ezenkívül meglepik, különféle versenyek ( nem olyan, amiben lovagolni is kell) és informásiók, érdekességek. Írj emailt nekem:

pfanni3@freemail.hu

Várom leveled 

 
A hét lova!

 Ezen a héten a !Hét lova!: Ventura


Ventura: 4 éves sárga herélt. Mivel csikó, még be kell lovagolni, de nagyon kezes, és kedves. Főleg én lovagolom,de már Anya is lovagoltat rajta.
 
Lovas Chat!
 
Lovas Hírlevél!
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Óra
 
Velem kapcsolatos dolgok
 
A Fülöp Fogathajtó és Lovasiskola!!!
 
!!!Friss!!!

 A hét lovát minden héten frissítem! Kicsit megújult a honlap a stílusa a színe és a logó is más lett! Egérkövetőt is tettem fel! Most egy kicsit a tartalmat is szerkesztem, építgetem! :))

Fannka

 
Érdekes lovas dolgok, cikkek
 
A ló ápolás és egészsége
 
Tudd Meg!
 
A lovak kialakulása!
 
!Pályázatok!
 
Zene2

 

 
Kezdő Lovasoknak
 
!!Versenyeim!!
 
Jobb klikk tiltás
 
!Chat!
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!